ze szwedzkiego stołu – Midsommartårta, czyli tort na początek lata

 

 

Słyszałam żart o Szwedach, którzy zapytani o swoje plany z okazji święta narodowego wypadającego 6-go czerwca, w sumie nie wiedzą lub nie pamiętali, że w ogóle jest, ale za to mają już plany na “midsommar” i nie mogą się doczekać ;)

Każdy naród ma kilka ważnych dat w swoim kalendarzu. I tak, jak my w Polsce mamy naszą majówkę, tak w Szwecji w okolicy 21-go czerwca przychodzi czas na “midsommar”, czyli świętowanie najdłuższego dnia w roku. W weekend najbliższy przesileniu letniemu Szwecja świętuje – zaczynają już w piątek, w wigilię midsommar, dzięki temu mamy właśnie długi weekend.
Tradycyjne obchody przypominają nasze, polskie, świętowanie Nocy Kupały. Wyplatanie wianków, stawianie “słupów majowych” i cieszenie się długimi dniami, które obecnie w Sztokholmie dobiegają do 18,5h na dobę! Nie może zabraknąć także tradycyjnych potraw – pieczone ziemniaki, różne rodzaje śledzi oraz sałatki to podstawa świętowania. Ale przy tak wyjątkowej okazji nie może zabraknąć na stole również tradycyjnego ciasta. Przyznam, że trochę się naszukałam spójnych informacji jakiego rodzaju tort jest podawany na midsommar, i ostatecznie nie znalazłam jedynego, właściwego przepisu. Postanowiłam stworzyć swój kierując się opisami tortu z truskawkami i waniliowym kremem. Zdecydowałam się także użyć creme fraiche, który jest lekko kwaśną śmietaną, ale dzięki temu tort nie przytłacza słodyczą. Do nasączenia użyłam produktu dość typowego dla Szwecji – soku z czarnego bzu z dodatkiem białego wina.

Trevlig midsommar!

 

 

Składniki na tortownicę 22 cm:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

1. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC.

2. Jajka w temperaturze pokojowej rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, stale ubijając, po chwili żółtka.
3. Na koniec dodajemy przesiane mąki i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Przelewamy do blachy o średnicy 22 cm i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).
5. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości ok. 50-60cm na blat/podłogę (oczywiście uprzednio kładąc w tym miejscu ściereczkę lub koc), a następnie wsadzamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż ostygnie.

 

Składniki na tort:
  • biszkopt z powyższego przepisu przekrojony na 3 lub 4 części
  • 500 ml creme fraiche
  • laska lub dwie wanilii
  • dżem truskawkowy
  • kilka łyżek cukru pudru (kwestia indywidualna ile ;))
  • pół szklanki soku z czarnego bzu
  • 3 łyżki białego wina
  • truskawki

 

1. Ok 15-20 dag truskawek myjemy i kroimy w plasterki.
2. Creme fraiche miksujemy z ziarnami wanilii oraz cukrem pudrem.
3. Biszkopt nasączamy sokiem z bzu połączonym z winem, a następnie smarujemy cienką warstwą dżemu truskawkowego.
4. Nakładamy proporcjonalnie 1/3 lub 1/4 masy kremowej na biszkopt, na niej kładziemy truskawki i kolejny biszkopt na górę.
5. Dekorujemy owocami.

 

 

4 Replies to “ze szwedzkiego stołu – Midsommartårta, czyli tort na początek lata”

  1. No i mamy pierwsze wieści ze Szwecji, w dodatku jakie smakowite :-)

  2. Nie ma to jak kawałek tak letniego ciasta w czerwcowy wieczór :) Wygląda przewspaniale :)

  3. Mniam! :D Ale wspaniale wygląda!!!

  4. ale smaka narobiłaś!

Dodaj komentarz