Wielkanocny mazurek cytrynowy z bezą

 

W temacie menu szykowanego na święta, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocne, jestem tradycjonalistką. Niezależnie od mojego sposobu żywienia czekam na moje ulubione potrawy i chociaż czasem dobrze jest spróbować “fit sernik bez cukru” albo “wegańską rybę po grecku” to wygrywają moje ulubione smaki. Przy okazji Wielkanocy najbardziej czekam na śniadanie w rodzinnym gronie, ze szczególnym uwzględnieniem jajek faszerowanych oraz wielu sałatek, które zawsze tworzy moja mama. Oczywiście w takich dniach nieodłączną częścią każdego posiłku jest deser – deser po śniadaniu, deser jako drugie śniadanie, deser, deser przed kolacją ;) Od lat przy okazji Wielkanocy najbardziej czekam na mazurki. Co prawda serniki i babki również lubię, ale jednak mazurek to mazurek. Mój ulubiony to orzechowo-czekoladowy oraz kajmakowy. W tym roku jednak tworząc wiosenny numer Maszketów postanowiłam nieco zaryzykować i postawić na inny intensywny smak mazurka. Tak w mojej kuchni powstał mazurek cytrynowy z bezą, a ja znalazłam przepis wart odstępstwa i zaprezentowania go wśród ulubionych wypieków.

 



Składniki na ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody lub śmietany
  1.  Masło siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami i ugniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  2. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 5-8 mm i wykładamy nim blachę lub formujemy pożądany kształt.
  3. Pieczemy ok 25-35 minut w 180 stopniach aż ciasto będzie złotawe. Studzimy.

 

Krem cytrynowy:

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  1. Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. 
  2. Ścieramy skórkę na tarce i umieszczamy w metalowej misie. Wyciskamy sok z cytryn i razem z jajkami oraz cukrem wlewamy do misy.
  3. Całość mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone masło.
  4. W rondlu nalewamy wodę i ustawiamy miskę na nim, tak by nie dotykała wody.
  5. Wodę zagotowujemy i nad gotującą się wodą mieszamy wszystkie składniki. Najpierw rozpuści się masło, a potem masa zacznie gęstnieć. Chcemy uzyskać konsystencję budyniu, co może zająć ok 10 – 15 minut.


Składniki bezy: 

  • 1 białko
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  1.  Białko roztrzepujemy i do lekko napowietrzonego dodajemy szczyptę soli. Kiedy będzie sztywne dodajemy cukier w kilku częściach, ubijając dokładnie po każdej dodanej partii. 
  2. Masa powinna być sztywna i lśniąca, ale trzeba uważać, żeby jej nie “przebić”, bo wtedy stanie się lejąca.
  3. Na papierze do pieczeniu formujemy małe beziki i pieczemy w 100 stopniach, najlepiej z termoobiegiem przez ok godzinę.

Na koniec wykładamy krem na ostudzone ciasto, a na górę kruszymy bezy.

 

Dodaj komentarz