wege piątek: mleko migdałowe

W ostatnim czasie padło kilka pytań dlaczego postanowiłam zmienić bloga, czym on ma się różnić od poprzedniego? Jednym z założeń jest wprowadzenie większego porządku, wrzucanie przepisów w pewnych “cyklach”. Jeden śniadaniowy, inny o słodkich wypiekach, a na piątki przeznaczyłam pomysł na przepisy wegetariańskie i wegańskie.
Często sięgam po przepisy bezmięsne lub wegańskie, ponieważ jest to ciekawa alternatywa dla mojej codziennej kuchni, poznawanie nowych smaków lub odkrywanie kulinarnych rozwiązań na jakie normalnie bym nie wpadła. Jednym z podstawowych produktów, które zamieniam na wersję roślinną jest mleko – ryżowe albo kokosowe to moje ulubione. Przy okazji pracy nad jesiennym numerem Maszketów miałam okazję przygotować napój migdałowy, a później poczytałam więcej o samodzielnym robieniu mleka z migdałów i to właśnie tym przepisem chciałabym się podzielić.

 

Składniki na ok 1l mleka:

  • szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody
1. Migdały obieramy ze skórki – w tym celu należy je zalać wrzątkiem i odstawić na ok 10-15 minut.
2. Migdały zalewamy szklanką wody i odstawiamy na przynajmniej 8 godzin.
3. Odsączamy i przekładamy do blendera, dolewamy wodę i miksujemy. Wodę warto wlewać w partiach.
4. Po uzyskaniu pulpy przekładamy ją na czystą gazę lub cienką ściereczkę umieszczoną nad ponad litrowym naczyniem i odciskamy dokładnie cały płyn.
Mleko można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.

8 Replies to “wege piątek: mleko migdałowe”

  1. czekam w majomaj, wpadajcie na chemex jak już się ułoży!
    Mokotów piękny. a jaki smaczny!

  2. O, nie próbowałam nigdy mleka migdałowego, ale wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę i zrobię, zwłaszcza, że migdałów w moim sklepie osiedlowym ostatnio dostatek;)

  3. Zawsze chciałam spróbować mleka z jakiś orzechów! Muszę koniecznie zrobić.

  4. Fajny pomysł, tylko kiedy znaleźć na to wszystko czas ;)

  5. Też używam mleka roślinnego. Muszę sama zrobić migdałowe :)

  6. Mmm… Mleko migdałowe – jedno z moich ulubionych. :)

  7. Czekam na bezmięsne przepisy :-)

  8. Brzmi i wygląda smakowicie :)
    Muszę któregoś razu spróbować zrobić mleko migdałowe :)

Dodaj komentarz