wege piątek: kokosowy pudding chia

Staram się nie ulegać modzie i nie biec razem z tłumem w kierunku nowych trendów. Dotyczy to także kuchni, bo odkąd blogosfera kulinarna nabrała sporych rozmiarów i nas dotykają różne trendy. Czasem mi się to nie udaje, bo stwierdzam, że warto się złamać, bo trendy często dotyczą nowości, które lubię próbować. Ostatnio w czasie zakupów znalazłam nasiona chia w promocji, więc postanowiłam je kupić. Sporo słyszałam o szałwii hiszpańskiej, zwłaszcza o jej właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Podobno to świetne źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6 w odpowiednio zbilansowanych proporcjach. Chia to także źródło witamin i minerałów np. E, B1, B3, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i niacyny. To również źródło błonnika i doskonały nawilżacz dla naszego organizmu, bo przy namoczeniu nasiona są w stanie wchłonąć wodę w proporcji 12 do 1. Pod wpływem płynów zachowują się podobnie jak siemię lniane – zaczynają się żelować. Dzięki tej właściwości możemy przygotować pyszną porcję zdrowia na śniadanie lub jako przekąskę do pracy – pudding chia.
Mój pudding tym razem był na mleku kokosowym z dodatkiem ryżowego oraz sporą ilością owoców (po sesji zdjęciowej dodałam drugie tyle, co w szklance) i przyznam, że była to ciekawa odmiana w ramach drugiego śniadania :)
Jedyny minus – cena, ale jeśli dobrze się poszuka to i na to można coś zaradzić.

Składniki na porcję jak na zdjęciu:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 2 łyżki nasion
  • łyżeczka miodu
  • owoce (u mnie granat, kiwi oraz ananas)
Metody przygotowania puddingu z chia są dwie: albo moczymy nasiona w mleku razem z miodem przez całą noc albo gotujemy ok 15 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Sama preferuję przygotować sobie składniki wieczorem, bo wtedy nie muszę się śpieszyć przed pracą, ale jeśli zapomnimy dzień wcześniej to zawsze można przygotować również wersję błyskawiczną.

 

 

7 Replies to “wege piątek: kokosowy pudding chia”

  1. już dawno nie robiłam tego puddingu! prześlicznie podany, a zdjęcia świetne – nic dodać, nic ująć :)

  2. Pięknie wygląda, też staram się chodzić własnymi drogami, ale tych owoców jestem już bardzo ciekawa, bo tyle o nich czytam :-)

  3. Ślicznie i apetycznie, może kiedyś spróbuję.

  4. pudding chia jadłam tylko raz, a szkoda, bo jest genialny.

  5. uwielbiam puddingi chia, a zwłaszcza kokosowe i z owocami! pycha!

  6. Pudding na pewno smakuje fantastycznie, ale zdjęcia!- przepiękne:)

    1. Dzięki :) Tym razem jestem z nich naprawdę zadowolona.

Dodaj komentarz