wege piątek: gryczane sakiewki z kolorowym wnętrzem

Z okazji naszego ślubu prosiliśmy gości, aby zamiast kwiatów sprezentowali nam książki. Mieliśmy kilka sugestii, w tym – kulinarne ;) Jedną z pozycji wybrała dla nas koleżanka weganka – “Poniedziałki bez mięs” autorstwa jednego z  Beatlesów zagościła na naszej półce i sprawdza się świetnie, kiedy znika moja ochota na mięso, a ja mogłabym jeść na zmianę placki ziemniaczane, panierowane cukinie i szpinak :) Ostatnio wybrałam kolejny przepis, tym razem na sakiewki ze szpinakiem i papryką. Danie było naprawdę pyszne – nieco jak calzone, a dwa pierożki sprawiły, że naprawdę się najadłam. Mimo braku mięsa L. również był zadowolony z takiego obiadu :)

Składniki:

  • 200g mąki (u nas gryczana, która zachowuje się nieco inaczej niż zwykła pszenna)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 ml wrzątu
  • łyżeczka oliwy
  • 2 czerwone papryki
  • 200g świeżego szpinaku
  • kukurydza
  • ementaler (ok 250g)
1. Papryki kroimy w kawałki i smażymy na patelni aż zmiękną.
2. Dorzucamy szpinak i dusimy warzywa kilka minut.
3. Z mąki, proszku, soli, oliwy i wody wyrabiamy ciasto. Z normalnej mąki powinno być miękkie i elastyczne. Z gryczanej będzie nieco mniej elastyczne i bardziej skłonne do rwania.
4. Ciasto smarujemy olejem i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
5. Dzielimy ciasto na równe części (6-8) i rozwałkowujemy na cienkie okręgi.
6. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kukurydzę.
7. Nakładamy warzywa na ciasto, dodajemy ser pokrojony w kostkę i zawijamy w kształt pieroga.
8. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy sakiewki po 2 minuty z każdej strony.
9. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut.

7 Replies to “wege piątek: gryczane sakiewki z kolorowym wnętrzem”

  1. od razu spodobał mi się ten przepis! bardzo fajny pomysł na zrobienie sakiewek z mąki gryczanej, koniecznie muszę wypróbować – jak nie na obiad to nawet słodkie śniadanie :)

  2. Wyglądają super! Chyba znalazłam pomysł na dzisiejszy obiad :)

  3. To jakie duże były te pierożki, że dwoma się najadłaś? :-)

    1. Okrag o średnicy ok 20cm, farsz do środka i zawinąć – dość spore :)

    2. A, jak takie, to rzeczywiście jest się czym najeść.

  4. Wygląda to pysznie! :)

  5. Ale mi narobiłaś smaka! Robię zakupy i jutro też będę jadła :D

Dodaj komentarz