tradycyjne racuchy drożdżowe z jagodami

Pamiętacie weekendowe poranki w Waszych domach? Chwile spędzane z babcią w kuchni? Zapachy i smaki, które wtedy Wam towarzyszyły?
Mam kilka dziecięcych wspomnień “jedzeniowych” – kurczak i kluski śląskie w wykonaniu mojego dziadka czy tradycyjne ciasto drożdżowe babci. Pamiętam też, że czasem w moim domu rodzinnym był obiad na słodko – naleśniki z serem i dżemem, makaron z białym serem czy racuchy drożdżowe z jabłkami. Te ostatnie zawsze smakowały mi najmniej, z powodu obecności jabłek, ale kiedy mama dodawała do nich jagód i smażyła tradycyjne racuchy drożdżowe z jagodami, byłam w stanie zjeść o wiele więcej niż normalnie. Szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłam – u nas posiłki typu naleśniki czy placki pojawiają się sporadycznie (choć dość często trafiają tutaj) i najczęściej na śniadanie, a kiedy człowiek musi rano czekać 25 minut aż ciasto wyrośnie to wybiera inny przepis ;) Korzystając z leniwego urlopu w naszej chatce w górach oraz jagodowych krzewów, których mamy pełno w okolicy postanowiłam zrobić tradycyjne drożdżowe racuchy z jagodami. W cieście drożdżowym jest coś magicznego – ten zapach drożdży rozpuszczanych w mleku, pęczniejące ciasto z czasem, uwielbiam ten proces! A puszyste racuchy z własnoręcznie zebranymi jagodami to wspaniały początek dnia. Jeśli nigdy nie mieliście okazji jeść świeżo zebranych jagód to musicie mi uwierzyć na słowo, że te z górskich zboczy i lasów, zrywane z delikatnością, smakują o wiele lepiej niż kupione na targu.

Składniki na 2 porcje:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4/5 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • żółtko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ulubione owoce – u mnie jagody (ok szklanki, zależy jak bardzo owocowe chcecie)
1. Podgrzewamy mleko aż będzie ciepłe (nie gorące!) i rozpuszczamy w nim masło, łyżeczkę cukru oraz drożdże. Odstawiamy na 5 minut.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i robimy dołek na środku, do którego wbijamy żółtko i sól.
3. Po chwili dolewamy mleko z masłem i drożdżami i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajcie nieco mąki – powinno być jak gęsta śmietana. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na 20-30 minut, żeby wyrosło.
4. Do ciasta dodajemy owoce, mieszamy i rozgrzewamy patelnię.
5. Na maśle z odrobiną oleju smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Żeby pomóc sobie nakładać ciasto, warto zmoczyć łyżkę w wodzie przed każdym nabraniem ciasta – łatwiej spłynie.
6. Racuchy podajemy ze świeżymi owocami, cukrem pudrem lub syropem klonowym. 

 

 

6 Replies to “tradycyjne racuchy drożdżowe z jagodami”

  1. Jejku, muszę je zjeść. Teraz! Wyglądają cudownie!
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

  2. Królestwo za takie racuchy!

  3. oj za racuchy w każdej postaci mogę "zabic" hihi :) uwielbiam.

  4. wpadam jutro na śniadanie! :-)

  5. Mniam! Ale pyszności! :)

Dodaj komentarz