świąteczne babeczki czekoladowe

Nie należę do osób uzależnionych od czekolady. Częściej sięgam po wszelkiego rodzaju żujki i żelki niż ciemną tabliczkę, a mój czekoladowy sezon (okres kiedy zwiększam zużycie czekolady w kuchni) rozpoczyna się mniej więcej na jesień, a przyjście Mikołajek wprowadza mnie w czekoladowy szał – gorąca czekolada, czekoladowe desery i wypieki co krok. W tym roku z wielu powodów dopiero się rozgrzewam, a nie ma nic lepszego na taką rozgrzewkę jak czekoladowe babeczki. W cudnych świątecznych papilotkach idealnie nadają się na okołoświąteczną słodką przekąskę.

Składniki na 12-14 babeczek:

  • 15 dag masła
  • 80 dag gorzkiej czekolady
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki dobrego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • niecała szklanka mleka
1. W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę na gładką masę.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, sodę i proszek.
3. Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie dolewamy do suchych składników.
4. Dolewamy czekoladową masę i wszystko mieszamy do połączenia składników w gładką masę.
5. Przekładamy do papilotek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

6 Replies to “świąteczne babeczki czekoladowe”

  1. Ja czekoladę mogłabym jeść non stop co z resztą robię heh ;) Takie babeczki są idealne dla czekoladowego łakomczucha!

  2. Masz rację, czekolada tak, ale właśnie zimową porą :)

  3. Uwielbiam takie babeczki, zresztą, wszystko co z czekoladą jest dla mnie najpyszniejsze na świecie;)

  4. Zachwycające :)

Dodaj komentarz