śniadanie we dwoje: batoniki zbożowe

Szykując jesienny numer Maszketów cieszyłam się, że poruszymy temat śniadań. W końcu dla nich przeznaczyłam własne miejsce w blogosferze i lubię przygotowywać różne przysmaki, które można zjeść z samego rana. Podobno to też najważniejszy posiłek dnia, chociaż ja tam lubię wszystkie 5.
Często w ramach pierwszego posiłku sięgamy z Leszkiem po owsiankę, jednak ciężko ją ze sobą zabrać, gdy trzeba szybko wybiec z domu, bo spóźnimy się do pracy. Jedną z moich propozycji stały się domowe, owsiane batoniki, które całkiem łatwo przygotować, a świetnie sprawdzą się w roli szybkiego śniadania lub przekąski w ciągu dnia.

 

Składniki na ok 8 sztuk:

  • 220g płatków owsianych
  • 100g suszonych owoców
  • 60g wiórków kokosowych
  • szklanka orzechów i migdałów
  • 10 dag masła
  • 60-80 dag miodu

1. Płatki owsiane oraz mieszankę migdałów i orzechów wysypujemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i prażymy ok 5-10 minut w 180 stopniach, a następnie siekamy orzechy.
2. Masło i miód rozpuszczamy w garnuszku.
3. Do miski przesypujemy uprażone płatki, posiekane orzechy i owoce oraz wiórki kokosowe. Wszystko dobrze mieszamy.
4. Przygotowujemy blachę o wymiarach ok 20cm, wykładamy na niej papier do pieczenia, masę dociskamy.
5. Pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na porcje.

11 Replies to “śniadanie we dwoje: batoniki zbożowe”

  1. Tak jak na poprzednie blogi tak jak i na ten będę zaglądać! Powodzenia :)

  2. Musze takie zrobic, koniecznie! :-)

  3. fajnie, cieszę się, że teraz tutaj będę mogła do Ciebie zaglądać :) lokata? skąd ja to znam :D

  4. Oj, a mi takich teraz nie wolno…

  5. Takie batoniki kojarzą mi się z wakacjami we Wrocławiu :)

  6. Wyglądają pysznie, chociaż mi osobiście przeszkadzałyby wiórki kokosowe. Bardzo ich nie lubię :)

    1. Dodatki można dowolnie modyfikować :)

  7. Takie batoniki jadałam w dzieciństwie, bardzo mi smakowały! I teraz po latach chętnie do nich wrócę;)

  8. To będziesz pisać na każdym po trochu czy tylko tu?

    1. Przenoszę tu przede wszystkim twórczość kulinarną.

      PS Tak, znowu ;)

Dodaj komentarz