Maj pachnie dla mnie bzem, truskawkami i rabarbarem. Z radością kupuję pierwsze pojawiające się laski rabarbaru i przygotowuję ulubione, nieco kwaskowate ciasta. Zazwyczaj dorzucam do nich również truskawki, ale ostatnio postawiłam na przepis tylko z rabarbarem, ale za to z dodatkiem budyniu – ciasto wyszło pyszne! Jeśli tak jak, ja jesteście fanami tej byliny koniecznie spróbujcie tego ciasta :)
Inspiracja i przepis
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- jajko
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 6 dużych żółtek
- 100 g cukru
- 40 mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki
- 3 łyżki cukru
1. Wyrabiamy kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok pół godziny.
2. Rozwałkowujemy połowę i wykładamy na blachę, a następnie podpiekamy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. W naczyniu umieszczamy 150 ml mleka, żółtka, cukier, obie mąki. Miksujemy dokładnie i odstawiamy.
3. W naczyniu umieszczamy 150 ml mleka, żółtka, cukier, obie mąki. Miksujemy dokładnie i odstawiamy.
4. W garnku zagotowujemy resztę mleka. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy zmiksowaną mieszankę i stale mieszając gotujemy, aż powstanie budyń.
5. Zakrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.
6. Obrany i pokrojony rabarbar wrzucamy na patelnię, dosypujemy cukier i dusimy aż nieco zmięknie.
7. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń, a na nie rabarbar.
8. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce na wierzch.
9. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40 minut.
Uwielbiam rabarbar :)
Ostatnio kompocik z rabarbarem i truskawkami ugotowałam :)
Szkoda, że za pieczeniem tak nie przepadam… leniwa jestem w tym temacie :P
Ale takie ciacho bym bardzo chętnie wszamała :)
Oj, ale mi apetytu narobiłaś…
Uwielbiam rabarbar, więc takiego ciasta spróbowałabym z rozkoszą :)
Brzmi fantastycznie, uwielbiam banany w cieście;)