letni naked cake

Pewnie już o tym wspominałam, ale gotowaniem i pieczeniem zaczęłam się interesować dopiero na studiach. Co prawda zdarzało mi się piec ciasta w domu rodzinnym, jednak były to ulubione przepisy i nie szalałam nigdy w kuchni. Jednym z pierwszych wyzwań był tort na urodziny L. i mała katastrofa w postaci białek, które siadły po dodaniu cukru. Ostatecznie udało się stworzyć tort cytrynowy, a ja zaczęłam czerpać coraz większą przyjemność z pieczenia, zwłaszcza tortów. Większość moich poczynań mogliście śledzić na bieżąco, przez chwilę bawiłam się także masą cukrową, ale tego typu torty, choć piękne, nie smakują mi aż tak, jak te tradycyjne. Jednak, tak jak we wszystkim, trendy na torty się zmieniają :) Po masach maślanych był czas mas cukrowych. Obecnie coraz bardziej modne wśród tortów weselnych są tzw. naked cakes – ciasta z minimalną warstwą kremu na zewnątrz (lub wcale) i bardzo prostymi dekoracjami, najczęściej w postaci owoców lub kwiatów. Są proste, ale przepiękne. Kiedy uzgodniłyśmy temat przewodni letniego numeru Maszketów, moją pierwszą myślą był właśnie taki tort – lekki, z owocami, bez zbędnych ozdób. W wersji najprostszej tj. rozcinając jeden większy biszkopt, z prostym kremem robi się go błyskawicznie, więc nada się na weekendowy deser. Dodając kilka pięter i składników, będzie tort idealny na letnią uroczystość.

Składniki na biszkopt:

 

  • 3 jajka,
  • 85 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej

1. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC.

2. Jajka w temperaturze pokojowej rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, stale ubijając, po chwili żółtka.
3. Na koniec dodajemy przesiane mąki i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Przelewamy do blachy o średnicy 16 cm i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).
5. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości ok. 50-60cm na blat/podłogę (oczywiście uprzednio kładąc w tym miejscu ściereczkę lub koc), a następnie wsadzamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż ostygnie.Składniki na tort:

  • biszkopt z powyższego przepisu,
  • 100 ml herbaty,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 200 g konfitury poziomkowej lub truskawkowej,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • 30 dag truskawek,
  • świeże owoce do dekoracji

1. Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i chłodzimy.
2. Biszkoptowi wyrównujemy górę, a następnie przekrajamy go poziomo na dwie równe części.

3. Nasączamy mieszanką herbaty z sokiem z cytryny.
4. Dolny biszkopt smarujemy konfiturą poziomkową.
5. 1/2 masy mieszamy z truskawkami i przekładamy ją na dolny biszkopt. Na górny biszkopt nakładamy pozostałą masę i dekorujemy owocami.
6. Tort chłodzimy przed podaniem.

5 Replies to “letni naked cake”

  1. podrzuć mi taki :-)

  2. Mniam! Rewelacja!!!

  3. jakie to piękne…

  4. O matko, wygląda niesamowicie pysznie! :)

Dodaj komentarz