koktajlove: gra w pomidora

Pamiętam, że jako dziecko byłam niejadkiem, a moje niektóre “problemy” z jedzeniem zostały mi do dziś (tłuszczyk w mięsie? o nie, taki kawałek odpada :)). Jako dziecko z pomidorem łączyła mnie tylko przedszkolna gra “w pomidora”, ketchup i gdzie nie gdzie przecier pomidorowy. A pomidory to źródło witaminy C, E, K, PP oraz beta-karotenu, który pozwala niwelować działanie wolnych rodników. Dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza oraz rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt. Swoją czerwoną barwę zawdzięczają likopenowi, który działa antynowotworowo, zapobiega zawałom serca i miażdżycy.

Na szczęście moja niechęć zniknęła – uwielbiam te psiankowate warzywa (choć botanicznie są to owoce). Małe, duże, koktajlowe, podłużne, malinowe – pomidory często lądują na moim talerzu. Lubię także wszelkiego rodzaju passaty i przeciery. A dzisiaj mam dla Was przepis na wiosenny, zdrowy koktajl pomidorowy.

Składniki:
  • 50 dag pomidorów
  • gałązka bazylii
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz, chilli

 

1. Pomidory obieramy, kroimy w cząstki i wrzucamy do misy blendera.
2. Dolewamy pół porcji wody oraz dodajemy bazylię. Wszystko miksujemy.
3. Dla uzyskania gładkiego efektu polecam przelać i przetrzeć przez sitko.
4. Na koniec doprawiamy do smaku i w razie potrzeby rozcieńczamy wodą.

 

3 Replies to “koktajlove: gra w pomidora”

  1. Czyli podświadomie wybierałaś lepiej przyswajalną formę pomidorowego dobra. Podobnie jak Ty byłam w dzieciństwie niejadkiem, a jedyne co mogłam jeść na okrągło to… zupa pomidorowa – z ryżem, makaronem – obojętnie. Mam tak do dziś. I też nie lubię mięsa ani wędlin z tłuszczem, czy taką jakąś skrzypiącą między zębami galaretką, a jedyne mięso jakie toleruję, to pierś z kurczaka lub indyka.

  2. Mniam!:) Uwielbiam wszystko, co pomidorowe!:)

  3. Tez nie ruszę mięsa z tłuszczykiem ;p
    Rodzina ma ze mnie ubaw jak np. z wędliny wykrajam kawałki tłuszczu ;p
    Pomidory zawsze lubiłam, ale soku pomidorowego już nie. Ale kilka lat temu zmienił mi się smak i sok pomidorowy polubiłam, ale tylko ten ostry :)

Dodaj komentarz