drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i nostalgią

Od kilku sezonów coraz szerzej rozpowszechnia się kolejna moda – moda na bycie slow. Jemy burgery z prawdziwej wołowiny, które przygotowują dla nas przez godzinę zamiast przez 5 minut. Zamiast espresso wybieramy metody przelewowe i parzenie kawy traktujemy niczym rytuał. Panów strzyże golibroda, a za eko i zdrowe zakupy przepłacamy, bo dobre jedzenie jest dostępne głównie na nielicznych targach, na które nie wypada przyjechać samochodem – tylko rower, najlepiej z pięknym koszykiem, wchodzi w grę.
Tak, wytykam sama sobie, jak często staram się być “slow”. Dokumentując przy tym większość moich kroków i chwaląc się nimi w internecie. Schodząc z mojego cudnego, starego miejskiego roweru po porannej przejażdżce do pracy wpadam w wir – maile, telefony, zebrania, tempo tempo, bo stale ktoś czegoś potrzebuje, a ja czuję ten “rush”. I zastanawiam się czemu tak bardzo chcę być “slow” kiedy wychodzę z biura i znów wsiadam na moją holenderkę. Dlaczego taką radość sprawiają świeże kwiaty w koszyku i malutkie truskawki od pani ze straganu na rogu?
Dochodzę do wniosku, że to beztroska i nostalgia dochodzą do głosu. Kiedyś całe lato spędzałam na rowerze i zwisając z trzepaka, truskawki zawsze smakowały truskawkami, a nie wodą z aromatem, jak to niektóre “krajowe” mają w zwyczaju, a kruszonka zawsze znikała z ciasta najszybciej. Nie musiałam myśleć czy w dokumentacji jest dobry opis i czy na pewno zmieścimy się w terminach, więc tym bardziej doceniam te chwile, kiedy uwalniam głowę i znów mogę wyjadać kruszonkę z drożdżówek uśmiechając się do wspomnień. A ten model roweru to chyba specjalnie ktoś tak nazwał – nostalgia…

Składniki na drożdżówki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 dag drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 80g rozpuszczonego masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 30 dag rabarbaru,
  • 25 g cukru,
  • 20-30 dag truskawek.

 

 
Skłądniki na kruszonkę:
  • 100g mąki,
  • 50g cukru,
  • 50g masła.

 

 
1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mleka i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby “ruszył”.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn, mleko, cukier, jedno jajko, masło i wyrabiamy ciasto (przez 10-15 minut).
3. Odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką.
4. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Rabarbar obieramy i kroimy na 1-2 cm kawałki.
5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 25g cukru, kilka łyżek wody i dusimy chwilę aż zmięknie.
6. Kiedy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy.
7. Dzielimy na ok 12 równych części i formujemy z nich okrągłe bułeczki. W środku każdej drożdżówki robimy wgłębienie i układamy w nim owoce.
8.Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut.
9. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a w międzyczasie wyrabiamy kruszonkę.
10. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 20-25 minut do zezłocenia.

 

8 Replies to “drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i nostalgią”

  1. Dlaczego? Dlatego, żeby czas spędzany w pracy różnił się od tego poza nią. Dlatego, że potrzebujesz chwili odpoczynku po pracy na pełnych obrotach. Drożdżówki wyglądają smakowicie.

  2. To zdjęcie jest tak cudowne, ze napatrzeć sie nie moge :)

  3. boshe.. storczyk w koszyku… to juz naprawde posuwasz się do takich banalow eby do dekoracji zdjecia wkladac storczyka do kosza rowerowego zenua

  4. Skoro w pracy taki pośpiech, to po pracy chcemy wolno. :) Ja to doskonale rozumiem :))

  5. Drożdżówki wyglądają bardzo apetycznie :)
    U mnie ze slow jest tylko slow jogging ;)
    Też chętnie jeździłabym do pracy rowerem, ale niestety taki jeden koszyczek nie wystarczyłby mi do włożenia zeszytów, książek i różnych innych rzeczy, które albo muszę zawieźć do szkoły albo przywieźć ze szkoły do domu :/

  6. Mmm, drożdżówki idealne :)
    Bycie "slow" jest wpisane w naturę Duńczyków, chyba dlatego mi się tak ten kraj podoba :)

  7. Mniam! Kocham wszystko, co z truskawkami :)

  8. Też mi się nostalgia włączyła, jak zobaczyłam te drożdżówki :). Dom babci latem to był raj :).

Dodaj komentarz