ciasto z rabarbarem i truskawkami

Chwila przerwy w pracy, wychodzę na krótki spacer. Po przyjemnej wiośnie mieliśmy powrót przedwiośnia, a od weekendu przyszło lato – ach, taki chyba już jest ten maj, kapryśny i zmienny. Ale tradycyjnie, jak co roku, cieszę się, kiedy pojawia się pierwszy rabarbar i niecierpliwie wyczekuję truskawek. Więc kiedy trafiam na ryneczek niedaleko biura nie mogę się powstrzymać. W mojej siatce oprócz szparagów na risotto szybko ląduje rabarbar oraz truskawki.Plan na popołudnie jest banalnie prosty – obrać rabarbar, pokroić truskawki, 5 minut miksowania i po niecałej godzinie ciasto gotowe. Bez większego wysiłku, bez większej filozofii. Ciasta ucierane, zwane także piaskowymi, to zawsze dobra opcja. Od kwietnia do października królują w nich owoce – truskawki, jagody lub śliwki. Na Święta potrafią zamienić się w babkę, a jeśli na wakacjach mamy do dyspozycji prodiż to również wyjdą np. jako piękna zebra.

Składniki:
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5kg rabarbaru,
  • 30 dag truskawek
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dolewamy olej oraz mleko i mieszamy do połączenia składników.
3. Na końcu dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
4. Ciasto przelewamy do blaszki (22 cm), a na górę dorzucamy rabarbar (obrany i pokrojony na kawałki) oraz pokrojone truskawki.
5. Wszystko pieczemy 45-55 minut w 170 stopniach, sprawdzając gotowość ciasta patyczkiem.
6. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

4 Replies to “ciasto z rabarbarem i truskawkami”

  1. O matko, już od tygodnia chodzi za mną takie ciacho!
    I do tego Twój przepis taki prosty…
    A ja nie mogę dostać rabarbaru :(

    1. To więcej truskawek wrzuć :)

  2. Mniam! Wygląda obłędnie :) Uwielbiam rabarbar, truskawki jeszcze bardziej :)

Dodaj komentarz