ale to dobre! – tagliatelle z oliwkowym pesto i pomidorami

Chociaż uwielbiam gotować to nie lubię spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Staram się by potrawy, które przygotowuję zajmowały mi jak najmniej czasu, który mogę przeznaczyć na inne przyjemności. W lecie, kiedy temperatura sięga prawie 40 stopni, a ja chcę przygotować domowy obiad tym bardziej sięgam po proste i sprawdzone rozwiązania. Daniem błyskawicznym jest dla mnie makaron w towarzystwie pesto. Ostatnio uwielbiam dodawać do niego małe pomidorki podsmażane na maśle i czosnku. Obiad gotowy jest w 15 minut (niestety maszyny do makaronu wciąż nie posiadam, więc polegam na kupnym), a smakuje naprawdę dobrze.

 


Składniki:

  • ulubiony makaron
  • pomidorki koktajlowe lub normalne pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • mały słoiczek oliwek zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • garść pestek słonecznika
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka parmezanu
1. Oliwki wrzucamy do misy blendera, dodajemy 3 ząbki czosnku, pestki słonecznika, oliwę oraz parmezan i blendujemy na w miarę gładką pastę.
2. Makaron gotujemy i po ugotowaniu mieszamy z pesto.
3. Pomidory kroimy na połówki lub kawałki i podsmażamy na maśle z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku.
4. Nakładamy pomidory na makaron.

4 Replies to “ale to dobre! – tagliatelle z oliwkowym pesto i pomidorami”

  1. A wiesz, że coś podobnego wczoraj zrobiłam? Pyszne było.

  2. Mam wszystkie składniki, jutro robie😊

  3. Właśnie robię😁

Dodaj komentarz