Zawsze powtarzam, że za latem nie przepadam. Za ciepło, za duszno, za dużo słońca. Ale! Potrafię też znaleźć pozytywy tej pory roku w postaci straganów pełnych moich ulubionych warzyw i owoców. Cieszę się jak dziecko, kiedy zaczyna się sezon na papryki, cukinie oraz pomidory i stają się obowiązkowym elementem zakupów. Oprócz mojego ulubionego leczo lubię także zupę z papryki, a ostatnio postanowiłam dodać do niej również pomidory i nieco innego smaku za sprawą masła orzechowego. Jeśli nie boicie się w gorący dzień gotować bulionu (polecam wersję warzywną, szybciej się robi) koniecznie spróbujcie tę zupę.
Składniki na 2 porcje:
- 2 papryki
- 2-3 soczyste pomidory
- pół papryczki chili (a jeśli ostry to Wasze drugie imię to nawet całą)
- ok 0,3-0,4 l bulionu warzywnego
- dwie łyżki masła orzechowego
- oliwa, sól, pieprz
- dla złagodzenia smaku łyżka jogurtu greckiego przy podawaniu
1. Paprykę oraz pomidory myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne, układamy na blaszce, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut aż papryka będzie miękka.
2. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i zostawiamy na 15 minut. Dzięki temu przy obieraniu skórka znacznie łatwiej będzie odchodzić.
3. Obieramy pomidory i paprykę.
2. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i zostawiamy na 15 minut. Dzięki temu przy obieraniu skórka znacznie łatwiej będzie odchodzić.
3. Obieramy pomidory i paprykę.
4. Obrane warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy posiekane chili, masło orzechowe i gotujemy przez 10 minut.
z masłem orzechowym na pewno nabrała nowego wymiaru! z przyjemnością spróbuję :)
O, mniam :)
Papryka i pomidor- moje ulubione połączenie ;)
Nie ma nic lepszego niż spacer między straganami w słoneczny, ale rześki jeszcze poranek. Zupa wygląda apetycznie, tylko jakoś tak mało jej.
Miska duża ;)