ale to dobre! – klopsiki z paprykową potrawką

Ostatnio w pracy toczyła się rozmowa o kuchni polskiej (pozdrowienia dla Oli!) i o tym co szybkiego, a smacznego i charakterystycznego dla naszej kuchni można przygotować dla zagranicznych gości. Mi często na myśl od razu przychodzą podstawowe, codzienne potrawy. Tym bardziej, że pochodzę ze Śląska, który jest przede wszystkim kojarzony z mięsnymi, prostymi, a bardzo sytymi daniami, którymi miał się najeść chłop po powrocie z szychty. Czy kuchnia polska może być zarówno tradycyjna i ciekawa? Czy musi kojarzyć się tylko z bigosem, schabowym i karminadlami (które swoją drogą jeszcze kiedyś były daniem odświętnym)?
Często mam wrażenie, że my Polacy mamy kompleks na punkcie naszych dań narodowych – o ile pierogi jeszcze został rozsławione na cały świat to rzadko kto na pytanie o ulubioną kuchnię świata odpowie, że jest to kuchnia polska. Każdy zajada się pastami, sushi czy pad thai, a co z potrawami znanymi z kuchni naszych mam i babć? Lubię wyjść na sushi, przygotować azjatycki makaron ryżowy lub spróbować cienkiej pizzy z pieca opalanego drewnem, ale lubię też próbować nadać naszym tradycyjnym potrawom inny smak. Ostatnio padło na klopsiki, które zamiast gotować usmażyłam, a zamiast sosu pomidorowego, grzybowego lub koperkowego podałam z paprykami uduszonymi z cukinią oraz kaszą jaglaną.

 

 

Składniki na 3 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego
  • jajko
  • bułka tarta
  • cebula
  • średnia cukinia
  • 3-4 kolorowe papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka w proszku, cukier
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
1. Cukinię obieramy, razem z paprykami i połową cebuli kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej w dużym garnku. Dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem.
2. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy łyżeczkę lub dwie koncentratu (a najlepiej pół szklanki domowego sosu pomidorowego), sól, pieprz, paprykę słodką oraz odrobinę cukru do smaku.
3. Pozostałe pół cebuli drobno kroimy i szklimy na patelni.
4. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, cebulę, 2-3 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz.
5. Z powstałej masy formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron.
6. Podajemy z kaszą jaglaną i potrawką.

4 Replies to “ale to dobre! – klopsiki z paprykową potrawką”

  1. Nie jadam miesa ale jak tak patrze na te klopsiki to mi ochota powraca… :D a to prawda – calkowicie zapominamy o seoich polskich potrawach!
    Zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/?m=1

  2. Ja uwielbiam naszą polską kuchnię, choć oczywiście nie odmówię innych smaków. :)
    Fajny pomysł na klopsiki – rzeczywiście, zawsze robię je z sosem pomidorowym, albo koperkowym :)

  3. Nasza rodzima, polska kuchnia jest pyszna! Te wszystkie pierogi, gołąbki… Uwielbiam!:) Klopsiki także, zwłaszcza takie z sosem;)

  4. Tradycja pyszna jest.

Dodaj komentarz