ale to dobre! – kaszotto z pęczaku z fasolką i cukinią

O moim uwielbieniu do letnich warzyw i owoców pisałam już nie raz. Kiedy tylko mogę wracam do domu z siatkami pełnymi sezonowych dobroci, a lista “must have” ciepłą porą sporo rośnie. Ostatnio wracam do dawno nieużywanych kasz – jaglana, gryczana i kuskus są dość często w mojej kuchni, jednak ostatnio króluje pęczak, którego nie jadłam już dawno. Korzystając z okazji przy ugotowaniu całego garnka bulionu postanowiłam część wykorzystać i przygotować kaszotto. Z dodatkiem letnich, zielonych warzyw wyszła pyszna letnia poprawa.

 

Składniki na ok 2 porcje:

    • 1/3 szklanki kaszy pęczak
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 60 ml białego wina
    • 1 i 1/2 szklanki bulionu
    • 20-30 dag zielonej fasolki szparagowej
    • średnia cukinia

1. Na dużą patelnię wsypujemy kaszę, dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy chwilę.

    2. Po chwili wlewamy wino i gotujemy kilka minut aż odparuje.
    3. Następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy. Przykrywamy pokrywką i trzymamy na ogniu ok 20 minut.
    4. Fasolkę przycinamy na końcach i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w kostkę. Fasolkę i cukinię dodajemy na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem, w międzyczasie mieszamy.
    5. Doprawiamy sosem sojowym i smacznego.

3 Replies to “ale to dobre! – kaszotto z pęczaku z fasolką i cukinią”

  1. Fajne danie na te upały ;)

  2. Pęczak? Fasolka szparagowa? Nie, dziękuję, ale cukinię jak najbardziej poproszę.

  3. Idealne danie na ten gorący czas- lekkie i pożywne ;)

Dodaj komentarz