O moim uwielbieniu do letnich warzyw i owoców pisałam już nie raz. Kiedy tylko mogę wracam do domu z siatkami pełnymi sezonowych dobroci, a lista “must have” ciepłą porą sporo rośnie. Ostatnio wracam do dawno nieużywanych kasz – jaglana, gryczana i kuskus są dość często w mojej kuchni, jednak ostatnio króluje pęczak, którego nie jadłam już dawno. Korzystając z okazji przy ugotowaniu całego garnka bulionu postanowiłam część wykorzystać i przygotować kaszotto. Z dodatkiem letnich, zielonych warzyw wyszła pyszna letnia poprawa.
Składniki na ok 2 porcje:
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- 4 łyżki sosu sojowego
- 60 ml białego wina
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 20-30 dag zielonej fasolki szparagowej
- średnia cukinia
1. Na dużą patelnię wsypujemy kaszę, dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy chwilę.
- 2. Po chwili wlewamy wino i gotujemy kilka minut aż odparuje.
- 3. Następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy. Przykrywamy pokrywką i trzymamy na ogniu ok 20 minut.
- 4. Fasolkę przycinamy na końcach i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w kostkę. Fasolkę i cukinię dodajemy na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem, w międzyczasie mieszamy.
- 5. Doprawiamy sosem sojowym i smacznego.
Fajne danie na te upały ;)
Pęczak? Fasolka szparagowa? Nie, dziękuję, ale cukinię jak najbardziej poproszę.
Idealne danie na ten gorący czas- lekkie i pożywne ;)